Ontdek 'Van monster tot magneet'

Het Lange Max Museum pakt uit met de tijdelijke (openlucht)tentoonstelling 'Van monster tot magneet' en belicht daarin de opkomst van het oorlogstoerisme in Koekelare tijdens het interbellum..

De tentoonstelling op de site van het Lange Max Museum focust op de opkomst van het oorlogstoerisme en de hoge vlucht die het in Koekelare genomen heeft tijdens het volledige interbellum. Het kanon ontwikkelde zich na de oorlog van een oorlogsmachine tot een drukbezochte toeristische attractie. Van dichtbij, maar ook van heinde en verre kwamen mensen op eigen houtje of in groep het kanon bezoeken. Het ministerie voor Landsverdediging en het Nationaal Werk voor oorlogsinvaliden richtte de site in. In 1924 was het al opgenomen in de officiële lijst van de bewaarde oorlogssites. Lange Max raakte ook ge√Įntegreerd in allerlei reisschema’s en circuits, die de slagvelden wilden verkennen.

Van Churchill tot Hirohito

Ook enkele toenmalige groten der aarde wilden dat fameus kanon wel eens van dichtbij zien. Winston Churchill, minister van Oorlog en George V, koning van het Verenigd Koninkrijk kwamen langs. Kroonprins Hirohito, die in 1926 keizer van Japan zou worden, kwam op bezoek in 1921. Ook de Franse president Raymond Poincaré en maarschalk Ferdinand Foch mochten niet ontbreken. Meestal waren ze daarbij vergezeld van de Belgische koning Albert I.

De tentoonstelling opent vanaf 21 juni en blijft staan tot en met 16 april 2021. In 1919 bedroeg de toegang 1 frank, nu kan er een vrijwillige bijdrage van een symbolische euro gegeven worden.

De organisatie is een samenwerking tussen Spaenhiers vzw en Lange Max vzw met steun van de gemeente Koekelare.

Voor meer informatie: www.langemaxmuseum.be of 0475 58 50 51

Gepubliceerd op  di 09 jun 2020