Koekelarebergroute

Deze wandelroute verkent vanuit het eigentijdse centrum van Koekelare het groene hart van het Houtland. Een fijn natuurgebiedje en twee nieuwe wandelpaden brengen je al snel naar de flanken van 'de berg' waar een weids panorama zich uitstrekt van Oostende tot Noord-Frankrijk. Je kijkt uit over een relatief jong cultuurland dat moeizaam werd veroverd op de vroegere, bosrijke gronden en gaat op zoek naar de bakermat van de gemeente.

Door de aanleg van een aantal nieuwe halfverharde wandelpaden en de ontsluiting van een mooi privébosje op de top van de Koekelareberg is deze provinciale wandelroute beslist een topper binnen de driehoek Oostende-Diksmuide-Torhout. De lus van ongeveer 6 km verkent in wijzerzin o.a. het mooi aangelegde dorpscentrum waar tal van kunstwerken en de wat bevreemdende Sala Thai te bewonderen vallen. Verder het Oosthofpark, de bakermat van de gemeente en de Swal, een verfijnd natuurgebiedje met zeldzame bloemenvegetatie en de 'berg' zelf, een uitloper van de Ruidenberg en zo'n 43 m hoog.

Ter afronding passeert de wandelroute nog het Motepark, een voormalig kasteeldomein.

Wie zin heeft in een streekbiertje kan terecht in de Klyteput of op een van de talrijke terrasjes in de schaduw van de brouwerij-mouterij Christiaen.