Koekelare en zijn unieke brouwerijsite

Een gids neemt je mee op sleeptouw door de monumentale brouwerij, die oorspronkelijk dateert uit de jaren 1790 en door de gemeente volledig werd gerestaureerd. In september 1993 mocht het gemeentebestuur de prijs VLAAMS MONUMENT 1993 in ontvangst nemen voor deze geslaagde renovatie.

Met respect voor het verleden werd de voormalige brouwerij-mouterij Christiaen, in het hart van de gemeente, omgevormd van een industrieel gebouw naar cultureel erfgoed: de vroegere moutzolder is nu het Käthe Kollwitz Museum, dat het verhaal vertelt van hoe de Duitse kunstenares omgaat met het verlies van haar zoon Peter aan het WOI-front.

De bijgebouwen van de brouwerij (paardenstallen, hopkelder & bergruimte) zijn vandaag de thuis van het Fransmansmuseum (of ‘bietenmannen’) en de stookplaats is omgebouwd tot Yves Rhayékamer, een hommage aan de beeldhouwer en kunstschilder. Bovendien vind je er ook enkele kunstwerken terug, onder meer van de hand van Willem Vermandere.

Aanrader: De ludieke documentaire “Les Godverdommes sont là”, verwijzend naar de bijnaam van de Vlaamse seizoenarbeiders in Frankrijk, doet je helemaal inleven in de wereld van de Fransmans en kan op aanvraag ook in het groepsbezoek geïntegreerd worden. De documentaire duurt 50 minuten.