GR 131 Brugse Ommeland - Ieperboog

De GR 131 start in het oude Zwinstadje Damme en loopt diagonaal door de provincie West-Vlaanderen naar de Ieperboog. Het pad verbindt de GR 5A in het noorden van de provincie met de GR 128 in het zuiden. 

De route omvat 3 delen: het Brugse Ommeland, het Houtland en de IJzervallei met de Ieperboog. De eerste twee delen zijn groen gekleurd door de bossen, het laatste deel blauw door het water. Het hele traject ademt een rijke en boeiende geschiedenis uit. Damme is de geschiedenis zelf. Talrijke kastelen wijzen op de rijkdom van het Brugse Ommeland.

Groengebieden volgen elkaar in snel tempo op: Bulskampveld, Blauwhuis, Groenhove, Wijnendalebos, Staatsbossen van Koekelare. Vanaf hier eist de ‘Groote Oorlog’ alle aandacht op: Vladslo, IJzertoren, Steenstrate, Essex Farm Cemetery, Menenpoort.

Dan is het nog een kleine stap naar het Provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke: hier in het Molenbos sluit de GR 131 aan op de GR 128. Met een verbinding naar het station van Ieper krijg je nog een mooi stuk doorheen het provinciedomein cadeau.

Kaartje: GR 131 Brugse Ommeland - Ieperboog