Fietsen langs markante wederopbouwverhalen

Een fietsroute van zo'n 27 kilometer pakt uit met de kleine verhalen en interessante weetjes achter de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Deze fietsroute kadert in het project FENIKS 2020

Koekelare lag tijdens de Eerste Wereldoorlog net buiten het front. Vier jaar lang zwaaide de Duitse Ortskommandant er de plak. De gemeente werd nooit ontruimd, maar toch moesten burgers zich plooien naar de Duitse normen. Het dagelijkse leven stond dan ook in het teken van de aanwezige bezetter. Er was een voortdurende beweging van en naar het front van mensen, goederen en informatie. Duitse soldaten waren hier ingekwartierd en rustten uit. Er stonden ook badinrichtingen ter beschikking. Gewonde soldaten kwamen weer op krachten in de veldhospitalen. Dit verhaal komt trouwens heel mooi in woord & beeld aan bod in het Lange Max Museum.

Kleine verhalen

Desalniettemin zijn er enkele locaties in Koekelare die een verband hebben met het ruimere wederopbouwverhaal. Alle locaties zijn via een route met elkaar verbonden, waardoor je met de fiets (of de auto) kennismaakt met interessante weetjes of de kleine verhalen achter de wederopbouw.

Om de route te volgen, kun je voor een stuk een beroep doen op het fietsknooppuntennetwerk. De brochure met routebeschrijving is gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme & cultuur of hieronder online te downloaden. Wie de route rechtstreeks op de fietsgps wil, kan het gpx bestand downloaden en op zijn/haar toestel zetten.

Benieuwd naar meer wederopbouwverhalen in de Westhoek? Kijk dan zeker eens op de website van FENIKS 2020 voor meer inspiratie...

De fietsroute is een realisatie van de dienst toerisme & cultuur i.s.m. voormalig archeoloog Marc Dewilde (ook vrijwilliger bij Spaenhiers) en de IOED Polderrand.

Gepubliceerd op  wo 27 mei 2020
Venster sluiten

Open op reservatie

Het K├Ąthe Kollwitz Museum en Fransmansmuseum zijn opnieuw open, maar enkel na reservatie.

Dit kan momenteel telefonisch (051 61 04 94) of via mail: cultuurentoerisme@koekelare.be

Meer informatie vind je hier.

De dienst toerisme & cultuur is open tijdens de week (niet op maandag en woensdagvoormiddag) en tijdens het weekend (en feestdagen) van 13.30 tot 17.00.