Van jeneverellende tot tournée minérale

" Van jeneverellende tot Tournée Minérale. Koekelare heeft het allemaal meegemaakt. "
Spreker : prof.dr.em. Joris Casselman
Naar aanleiding van zijn jongste boek over 150 jaar aanpak van alcoholproblemen in Vlaanderen (1868-2018) komt hij hierover spreken
op woensdag 27 november, om 20 uur
in Huis Proot in Koekelare.
Joris Casselman, emeritus, verbonden aan de KUL, vertelt ons meer over de evolutie van de alcoholproblematiek in onze streek en de familiale en sociale gevolgen ervan. Een onderwerp dat in zijn straks te verschijnen boek uitgebreid aan bod komt. Een onderwerp dat actueel blijft !
Hierbij wordt de focus ondermeer gericht op de periode van de Fransmans, de seizoensarbeid in Frankrijk. Veel dorpsgenoten trokken hierbij tijdens het oogstseizoen op "campagne”.
De Fransen zagen de noeste werkers graag komen. Een en ander mocht blijken uit het feit dat de Fransen hen “les godverdoems” noemden... Ter ontspanning werd klaarblijkelijk wel eens (te veel) naar de fles gegrepen in Frankrijk .
Dokter Joris Casselman heeft , als zoon van huisarts Casselman van Eernegem en echtgenoot van Mevr. Monique Uyttenhove, dochter van onze Koekelaarse huisarts Jos Uyttenhove , duidelijk zijn roots in onze streek.
Het is dan ook een hele eer voor onze lokale DF-afdeling deze prof emeritus aan de KUL , psychiater-criminoloog-psycholoog expert, ook voor de EU, op het vlak van drugspreventie en opvolging, te mogen beluisteren.
Hier in het Huis Proot, de voormalige dokterswoning van de familie Proot en Edgar Proot, anesthesist aan het H.Hart Roeselare, waar dit onderwerp zeker nog ter sprake is gekomen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

Prijs

€ 5,00
Basistarief: 5,00 €; niet-leden: 7,00 €

Waar

Huis Proot
Noordomstraat 2, 8680 Koekelare

Organisator

Davidsfonds Koekelare-Ichtegem