De Brouwerij

In het hart van onze gemeente bevindt zich de unieke gerestaureerde brouwerijsite, waar naast onder meer de toeristische dienst, zowel het Käthe Kollwitz Museum als het Fransmansmuseum hun onderkomen vinden.

Toen er nog écht bier gebrouwen werd

De brouwerij-mouterij Christiaen dateert oorspronkelijk uit de jaren 1790. Het industrieel complex Christiaen heeft haar huidig uitzicht gekregen omstreeks 1878. De mouttoren en de slanke schoorsteen domineren het uitzicht van deze brouwerij. Er werd bier gebrouwen tot 1968. De brouwerij behoorde tot de grootste werkverschaffers in Koekelare.

De brouwerij Christiaen werd door de gemeente in 1985 aangekocht en volledig gerestaureerd. In september 1993 mocht het gemeentebestuur de prijs VLAAMS MONUMENT in ontvangst nemen voor deze geslaagde renovatie.

Kunst loert om de hoek

Deze voormalige brouwerij was ooit een bierparadijs, maar werd met respect voor het verleden omgevormd van een industrieel pand naar cultureel erfgoed: de vroegere moutzolder is nu het Käthe Kollwitz Museum.

De bijgebouwen van de brouwerij (paardenstallen, hopkelder & bergruimte) zijn vandaag de thuis van het Fransmansmuseum en de stookplaats is omgebouwd tot Yves Rhayékamer, een hommage aan de beeldhouwer en kunstschilder.

Bovendien vind je er ook enkele kunstwerken terug, onder meer van de hand van Willem Vermandere.