Naar inhoud

De Platse

De Platse

“De Platse” bestaat uit het “Marnepand” in het zuiden, en het “Torrepand” in het noorden van het Concertplain. “De Platse” werd ontworpen door het architectenbureau Eric Van Biervliet (Brugge) in 1985, kaderend in de dorpskernvernieuwing van 1985. Voor de bouw werden de inplanting en het volume van het project aan de hand van een volumemaquette ontworpen in samenspraak met de dienst Stedenbouw, de WITAB, de architecten Van Biervliet en Vlieghe, en natuurlijk het gemeentebestuur. De bouw duurde 2 jaar: 1986-1988. De panden worden weleens als ‘futuristische lifttorens’ beschreven vanwege het veelvuldig gebruik van glas en de buitenboordse liftkokers. In “De 50 Mooiste Dorpen van Vlaanderen” (2008) werd het project “De Twin Towers van Koekelare” genoemd.

Dorpskern met pit

Het “Marnepand” kreeg zijn naam van de Marnestreek, waar de meeste Koekelaarse “Fransmans” naartoe trokken. De “Torre” verwijst dan weer naar de nabijgelegen kerktoren, maar ook naar het pand van “De Hertog van Arenberg” dat vroeger ook over een toren beschikte die de “Torre” werd genoemd (in de Moerstraat¬† 1). “De Torre” kan ook verwijzen naar een lantaarn.

Het doel van de dorpskernvernieuwing was de herstructurering van de Dorpsstraat, het marktplein, de Moerestraat en de kerkomgeving. In de aanloop naar deze dorpskernvernieuwing zijn een aantal gebouwen afgebroken en het kerkhof rond de kerk opgeruimd. In 1990 werd Koekelare bekroond met de Agora Award voor Stadsvernieuwing.

Kortom: “De Platse” is een dorpskern waar pit in zit!